Capital C Amsterdam

Creative Heroes Award diner met Creative Chef

De Creative Heroes Award 2019 vraagt om een Creative Chef. En dat is toepasselijk ook een hero: Jasper Udink ten Cate. Tijdens de feestelijke uitreiking van de tweede editie van de prijs, zal de Creative Chef met zelfverbouwde ingrediënten een visueel en culinair driegangendiner bereiden op 27 juni in Undercurrent in Amsterdam.

De awardavond is het eerste event in Nederland waarbij Jasper Udink ten Cate alle groente en fruit speciaal heeft geteeld door een stukje land te reserveren bij Creative Chef’s en Henk van Berkels Smaakmuseum. De smakelijke boontjes en bietjes belanden dus rechtstreeks van het land op het bord van de driehonderd genodigden.

Op dit speciale stukje grond van Jaspers zomertuin in de biologische BijenAkkertuin in Odijk zijn de zaadjes voor het diner inmiddels geplant. De boven- en ondergrondse gewassen beginnen te groeien. De Deventer zwartbladbiet, de Utrechtse Sint Jansui, de koolsoort die Eeuwig Moes heet, en verschillende soorten bonen waaronder ook het Heilige Boontje, maken op 27 juni 2019 deel uit van het ‘bovengrondse’ voorgerecht, het ‘ondergrondse’ hoofdgerecht en het spectaculaire eetbare schilderij als dessert.

De Creative Heroes Award gaat over impact, over de helden die met hun creativiteit voor verbetering van het leven van mensen, de maatschappij of het milieu zorgen en op persoonlijk, lokaal, landelijk en wereldniveau impact hebben. De betekenisvolle manier waarop Jasper kunst, design en eten combineert vanuit zijn in 2015 opgerichte Creative Chef Studio, sluit daarbij naadloos aan. ‘Voor mij is dit de toekomst: je weet van tevoren wanneer er een event is. Daarvoor maak je een plan. Zo zijn begin juni de aardbeien rijp, die kun je inmaken en je hebt meteen je mis-en-place.’ De speciaal voor het diner gekweekte biologische groenten bevorderen de biodiversiteit. De oogst wordt rechtstreeks naar de locatie gebracht. Dat betekent: krakendverse ingrediënten geen verpakkingen, geen restafval, weinig transport en dus weinig impact op het milieu. ‘Dit is een goede kick off voor mijn toekomstige manier van werken met opdrachtgevers en tegelijkertijd laat ik mensen nadenken over die toekomst.’ En de genodigden van de Creative Heroes Awardavond gaan ook nog eens heel lekker en bijzonder eten.

tekst: Viveka van de Vliet