Capital C Amsterdam

Creative Heroes Awards breekt lans voor creatieven, óók buiten de industrie

Jury 2020 bekend; Scouts nieuw bij Creative Heroes Award

Op vrijdag 26 juni vindt in Capital C in Amsterdam, ‘het clubhuis voor de creatieven’, de 3e editie van de Creative Heroes Award plaats. Vijf professionals uit de creatieve industrie krijgen die avond een award voor de impact die ze maken met hun creatieve vermogen, voor hun maatschappelijke betrokkenheid en hun ondernemende houding. De organisatie maakt deze week de 13-koppige jury van de awards bekend, én presenteert – nieuw dit jaar – een team van zes scouts. 

Verschilmakers en procesveranderaars
De creatieve industrie is een van de meest impactrijke sectoren in Nederland, eentje die bovendien sneller groeit dan de rest van de economie. De Creative Heroes Awards wil de impactmakers – professionals die het verschil maken – belonen voor hun belangrijke rol. Dankzij deze impactmakers is de creatieve industrie een aanjager van innovaties en levert daarmee een bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Juist nu, in een tijd waarin transformaties plaatsvinden en nodig zijn, is dat belangrijker dan ooit. ‘Creatieve maakkracht is hiervoor essentieel en zal de komende 25 jaar niet, zoals zo veel andere kennis en kunde, worden vervangen door Artificial Intelligence (AI) of robots’, zo voorspelt jurvoorzitter Taco Schmidt, oprichter van Qindle.

Buiten de lijntjes kleuren
‘Het doel van de Creative Heroes Awards is het creëren van een relevant platform, binnen én buiten de creatieve sector, voor creatieve professionals, ondernemers en bedrijven die een blijvende positieve verandering – impact – voor mens, maatschappij en/of milieu weten te bereiken’, stelt Jeroen van Oostveen, een van de initiatiefnemers van de Creative Heroes Awards. Er valt volgens Van Oostveen nog veel winst te behalen als het creatieve vermogen van de sector zich verder uitbreidt naar andere sectoren van de economie. Het is dé kans voor de BV Nederland om haar doel om zich te ontwikkelen tot de meest creatieve economie van Europa ook echt waar te maken. ‘De creatieve industrie is in veel opzichten een voorloper. De Creative Heroes Awards heeft de ambitie om de samenwerking tussen partijen binnen en buiten de creatieve industrie te versterken.’

Lightyear One
De makers van de Lightyear One, het eerste rijdende prototype van een solar familie-auto, sleepten in 2019 de Superhero Award in de wacht. Andere helden waren Simone Post, Superlocal, Ronald Carpentier, Shahar Livne en Claudy Jongstra. In 2017 werden onder andere Boyan Slat met de Ocean Cleanup, Hans Meijer van Zoku en de organisatie achter Blue City in Rotterdam onderscheiden. Mede-initiatiefnemer Guus van Maarschalkerweerd: ‘Met de Creative Heroes Awards willen we inzoomen op de drijvende krachten en het proces achter baanbrekende concepten en duurzame verandering die Nederland voortbrengt.’

Meer over de Creative Heroes Awards

Vijf winnaars en een Superhero
De jury wijst winnaars aan in vijf verschillende categorieën die zijn ingedeeld naar mate van impact. De schalen lopen op van creatieve professionals die impact maken op persoonlijke schaal, tot impact op lokale schaal, regionale schaal, het maken van landelijke impact en impact op mondiale schaal. De jury selecteert per award maximaal vijf genomineerden. Tijdens de feestelijke awardavond in Capital C in Amsterdam kiest het aanwezige publiek als klap op de vuurpijl wie met de Superhero Award naar huis gaat.

Jury 2020
De organisatie van de Creatieve Heroes Awards maakt deze week de dertienkoppige jury bekend. Onder aanvoering van Taco Schmidt, oprichter van Qindle Innovation & Design, buigen twaalf toonaangevende professionals zich over de beoordeling van de impactmakers: Samira Boon, textielarchitect bij Studio Samira Boon en een van de Creative Heroes van 2017; Hans Brandt, onafhankelijk consultant Identiteit en Branding; Leonne Cuppen, eigenaar van Yksi Connect; Kim Dingler, directeur Marketing & Strategie bij Talpa; Petran van Heel, Sector Bankier Bouw bij ABN AMRO Bank; Mark van der Net, Head of innovation bij Total Design; Reinder Bakker, ontwerper en oprichter van Overtreders W; Liedewij Hentenaar, directeur van Radio Adviesbureau (RAB); Marjolein Vreeburg, oprichter van MV Architects en een van de Creative Heroes van 2017; Xander Kotvis van de Revolution Foundation, circulair systems voor festivals en events; Floris Müller, uitgever en publicist, PBQ Media; Lieke Genten, partner bij Claessens Erdmann.

Het moment ‘framen’
Een award kan een krachtig middel zijn in het denken over creativiteit, zeker als het geen invuloefening is maar met een open vizier en oprechte interesse wordt gediscussieerd. Het biedt de kans om het moment te ‘framen’, om een foto te maken van de stand van zaken in de creatieve industrie met de intentie om deze een stap verder te brengen. Nieuw dit jaar is de uitbreiding met een team van scouts: creatieve curators die actief op zoek gaan naar verrassende en vernieuwende kandidaten. Journalist en creatief ondernemer Renske Schriemer stuurt het team van scouts aan: David Heldt, Uitgever en Curator; Viveka van de Vliet, Journalist/Schrijver; Robert van Rixtel, Ontwerper en Uitgever; Peter de Winter, hoofdredacteur ArchitectuurNL, en; Kitty de Groot, Journalist/Schrijver.

Vanaf nu is de inzending geopend, tot uiterlijk 1 april 2020. Inzenden kan door het formulier in te vullen op www.creativeheroesawards.nl. Creatieve professionals kunnen zichzelf aanmelden, maar ook aangedragen worden door anderen of worden gescout door de jury of de scouts van de Creative Heroes Awards.

Hoofdsponsor van de Creative Heroes Award is ABN AMRO.
ABN AMRO is actief in vele sectoren. En overal geldt dat creativiteit een belangrijke sleutel is tot innovatie en succes. De bank stimuleert daarom graag creatief ondernemerschap.

De Creative Heroes Awards worden mede mogelijk gemaakt door:Interface, Cascando, Ditt Officemakers, Blok Plaatmateriaal, Satelliet Meubelen.

Winnaars 2017

Twaalf winnaars Creative Heroes Award 2017

Amsterdam, 29 juni – Twaalf overtuigende Creative Heroes stonden vanavond op het podium tijdens een feestelijke avond in een bruisend Undercurrent in Amsterdam-Noord. De beste creatief, beste organisatie en beste samenwerking in de categorieën Architectuur, Interieur, en Product werden in de spotlights gezet. Ook in de categorie ‘Next Generation’ zijn drie prijzen uitgereikt aan beste Young Talent, Start-up en Co-Creation. Zij kregen allemaal een Creative Heroes Award 2017 uitgereikt door moderator Frénk van der Linden.

Alle ingrediënten voor een uitverkochte feestelijke avond waren aanwezig: een sfeervolle locatie met terras en aanlegsteiger aan het IJ, cocktails, ‘high heel’ parking, privé pont en een Lexus-pendeldienst, driehonderd genodigden uit de creatieve en maakindustrie en natuurlijk de genomineerden en de winnaars van de eerste editie van de Creative Heroes Award 2017.

De nieuwe prijs, een initiatief van Guus van Maarschalkerweerd en Jeroen van Oostveen, is anders dan andere prijzen. Het zet vooral de mensen achter een bijzonder project of samenwerking in de schijnwerpers. Het eert de creatieve geesten die anderen inspireren en motiveren, die een – maatschappelijk – probleem oplossen, visie, ondernemerschap en vakmanschap als eigenschappen bezitten, en geoliede samenwerkingen tot stand brengen. De vijftienkoppige vakjury onder voorzitterschap van Gesina Roters beoordeelde ruim 200 inzendingen op maatschappelijke, economische en sociale aspecten, zoals met name de mate van impact, innovatie en toegevoegde waarde. En koos twaalf overtuigende winnaars.

Uitgereikte prijzen in de categorie “INDIVIDUEN EN DUO’S”

Beste creatief, categorie Architectuur

Roel Rutgers. De oprichter van MOME housing bedacht slimme panelen waarmee je modulaire huizen kunt bouwen. Maar hij denkt tevens na over de financiële zekerheden, zoals de hypotheek. Hiermee weet hij een omvangrijke groep minder bedeelde burgers in zuidelijk Afrika daadwerkelijk vooruit te helpen.

Beste creatief, categorie Interieur

Hans Meyer is een creatieve geest die kan omdenken. Als initiatiefnemer en mede-oprichter van Zoku ontwikkelde hij een origineel hospitality-idee: een hotel annex werkplek en social community voor long medium en short stay-nomaden over de hele wereld.

Beste creatief, categorie Product

Dave Hakkens zette bouwtekeningen online voor een serie machines waarmee lokaal gevonden plastic kan worden versnipperd, gesmolten en omgevormd tot iets nieuws. Het vindingrijke project werkt en stimuleert lokaal ondernemerschap: overal ter wereld in sloppenwijken ontstaan kleine initiatieven die het programma downloaden, een schredder-machine bouwen, plastic recyclen en daar producten van maken.

Beste creatief (Young-Talent), categorie Next Generation

Teresa van Dongen is een door de wetenschap en natuur gefascineerde ontwerper èn bioloog, een experimentele vrijdenker. Haar onderzoek leidt tot nieuwe manieren van verlichting, maar ze materialiseert ook de impact op organisaties: door haar paradigma vast te zetten in bedrijven, helpt ze hen verder. Dat je in de industrie licht uit de natuur kunt halen, heeft de toekomst.

Uitgereikte prijzen in de categorie “ORGANISATIES”

Beste organisatie, categorie Architectuur

New Horizon Urban Mining is een gewaagd project van vijf grote bedrijven die samen hoofdaannemer zijn. Ze slopen, hergebruiken het materiaal en passen het creatief toe. New Horizon ziet de stad als bron; de bebouwde omgeving is een magazijn vol bruikbare grondstoffen.

Beste organisatie, categorie Interieur

MV architects heeft met Schiphol Central Security een oord van ergernis en stress waar niemand wil verblijven, om weten te buigen tot een plek waar het bijna fijn is om te zijn. De architecten bedachten het vernieuwende interieurontwerp voor het securitygebied. Ze zorgden voor andere materialen, een toegepast verlichtingsplan, de herinrichting en akoestische ingrepen. Het levert reizigers meer rust en comfort op tijdens het proces. 

Beste organisatie, categorie Product

RDM Makerspace, gevestigd op de werf RDM Rotterdam, is meer dan een FabLab. Het is een platform, werkplaats, en een lab op hoog niveau. Grote bedrijven stellen hun enorme machines tot de beschikking van professionals en opleidingen. Mensen uit de haven leren hen hoe ze machines en gereedschappen moeten gebruiken om eigen projecten te realiseren.

Beste organisatie (Start-up), categorie Next Generation

The Ocean Cleanup van Boyan Slat. Een held met een grote drive, die manieren vond om een wereldwijd groot en actueel probleem op te lossen: het opruimen van de plastic soep. Na zes jaar volharding, genereerde hij veel (media-) aandacht en schaarde talloze mensen achter zich. The Ocean Cleanup kreeg onlangs een investering van 21 miljoen waardoor met nieuwe technologie binnen vijf jaar 50% van de plastic soep in de Grote Oceaan opgeruimd kan worden.

Uitgereikte prijzen in de categorie “SAMENWERKINGEN”

Beste samenwerking, categorie Architectuur

Blue City was ooit zwembad Tropicana en is nu een community based broedplaats voor innovatieve bedrijven die hun reststromen op slimme wijze aan elkaar koppelen. Blue City is met veel lef gefinancierd en is een voorbeeldstad op basis van de circulaire economie waarin afval als grondstof wordt gezien. Blue City gaat niet over slopen maar over oogsten.

Beste samenwerking, categorie Interieur

Studio Samira Boon, het TextielLab, the University of Tokyo en TheatersTilburg. Het succes bestaat bij de gratie van de verrassende samenwerking tussen deze vier experts. Het project heeft alleen maar bestaansrecht in deze samenstelling, want niemand is inwisselbaar. Het collectief bedacht Archi Folds Theaters: een innovatieve serie textielstructuren die gebruikt kunnen worden als multifunctionele akoestische scheidingspanelen.

Beste samenwerking, categorie Product

LABEL/BREED, opgericht door Stijn Roodnat en Toon Stilma, brengt ontwerpers en de industrie samen. Hieruit ontstaan innovatieve interieurobjecten. LABEL/BREED ondersteunt deze ontwikkeling vanaf het initiëren van de samenwerking tot een eindproduct dat er anders nooit was geweest.

Beste samenwerking (Co-Creation), categorie Next Generation

Bottle-up. Echte helden zijn de Nederlandse Hubert en Elisabeth van Doorne, eigenaar van een resort in Zanzibar. Zij vroegen een team ontwerpers: Klaas Kuiken, OS ∆OOS, SUPERLOCAL en StoneCycling, het probleem van de door toeristen in de natuur achtergelaten glazen flessen op te lossen. Samen met lokale ambachtsmensen maakten zij uit het afvalglas nieuwe gebruiksproducten die worden verkocht in de hotelshops in Zanzibar (hun tweede project zijn terrazzo-meubels voor hotels). Bottle-up werkt ook na het vertrek van de ontwerpers en helpt de lokale economie.