Studio Nienke Hoogvliet
Studio Nienke Hoogvliet Is een ontwerpstudio dat zich focust op het gebruik van nieuwe, duurzame materialen. De meest onderzochte materialen van de ontwerpstudio zijn zeewier en vissenleer. Deze materialen worden gebruikt als alternatief op conventionele textielen. De textielindustrie is een van de vervuilendste industrieën, vandaar dat er alternatieven op deze materialen worden onderzocht.
Ontwerper Nienke Hoogvliet is opgegroeid bij de zee, waardoor de zee een inspiratiebron is geworden voor experimenten zoals zeewier.
Het doel van de ontwerpstudio is om mensen bewuster te maken van de impact van de textielindustrie, en om de vervuilende materialen te vervangen door natuurlijke alternatieven.
Bas Timmer
Omdat hij vorig jaar geheel ten onrechte niet eens genomineerd is, stuur ik hem opnieuw in vanwege zijn zeer gedreven en ambitieuze levensdoel: de hele wereld warmhouden.
Het tragische verhaal van de dakloze vader van zijn beste vriend die op straat overleed door onderkoeling, zette modeontwerper Bas Timmer (27) in 2014 aan tot het ontwerpen van de Sheltersuit. ‘Wereldwijd worden miljoenen mensen gedwongen om buiten in de kou te slapen. Tegelijkertijd produceert de textielindustrie miljoenen kledingstukken waarvan er dagelijks vele in de verbrandingsoven belanden. En toch kunnen we de mensen niet warm houden, dat is de omgekeerde wereld.’ De inmiddels beroemde Sheltersuit, een combinatie van jas, slaapzak en opbergtas, maakt overleven in barre weersomstandigheden mogelijk.
Thom Bindels
Ontwerpend onderzoeker Thom Bindels (1992) gaat de klimaatcrisis te lijf met een eenvoudige maar effectieve ‘houtje-touwtje’ oplossing: karton en zaden. De ‘Ecosystem Kickstarter’ ofwel: de anti-erosiemat is een honingraat-achtige uitvouwbare structuur van karton waarin lokale zaden zitten. Bedoeld voor door de klimaatveranderingen kwetsbare gebieden waar extreem droogte of hevige regen het land onvruchtbaar maken. Het uitgevouwen ontwerp wordt ingegraven in de grond en gaat zowel erosie tegen als dat het dient als kickstart voor een nieuw ecosysteem voor de grond die door ontbossing erodeert, of door enorme droogte is verschraald. Zijn eerste pilot is succesvol aan de gang in een nat en een droog gebied in Oeganda, samen met lokale boeren en in samenwerkingen met NGO’s die daar al werken. Hij werkt in een team met Wageningen (zaden), een wetenschapper en een technisch ingenieur.
Hij was een van de Toekomstbouwers 2019 van de VPRO.