Solar Visuals
Solar Visuals produceert zonnepanelen die niet alleen bovenop het dak van een gebouw geplaatst kunnen worden, maar ook aan de voorgevels. Door zonnepanelen aan de voorgevels te bevestigen wordt er een groot oppervlakte gecreëerd waar zon opgevangen kan worden.
Omdat zonnepanelen vaak heel zichtbaar zijn, wat niet iedereen mooi vind, ontwikkelt Solar Visuals zonnepanelen die een bepaalde kleur of patroon hebben, waardoor de esthetiek verbeterd wordt.
Het bedrijf heeft als doel om ervoor te zorgen dat Nederland in 2030 klimaatneutraal is. De panelen moeten er niet alleen voor zorgen dat Nederland klimaatneutraal is, maar ook dat het land er visueel mooi uit ziet.
Bob Hutten
Bob Hutten is Algemeen Directeur van nationaal en culinair gastvrijheidsdienstverlener Hutten en initiatiefnemer van innovatienetwerk Foodsquad, De Verspillingsfabriek en THREE-SIXTY, centrum voor circulaire economie.
Mireille Geijsen
Mireille Geijsen combineert ondernemerschap, visie op design en een sterk zakelijk netwerk met doorzettingsvermogen, idealisme en een rotsvaste overtuiging dat het anders kan en anders moet. Ruim 20 jaar werkt Mireille vanuit haar eigen bedrijf als grafisch ontwerper. In 2009 richt Geijsen I-did op vanuit het volle besef dat we goed voor de aarde moeten zorgen. Dit besef kwam bij mij toen ik kinderen kreeg. Ik voel me verantwoordelijk voor dit nieuwe leven en wil daarom de schoonheid van de wereld behouden. Met i-did wil ik een bijdrage leveren door producten te maken die bijdragen aan een sociale en circulaire samenleving
SerVies
Ser-Vies is een bedrijf dat kleurstoffen maakt van fijnstof dat in de stad te vinden is. De fijnstof wordt gebruikt om servies te kleuren, vandaar de naam Ser-Vies. Het doel van Ser-Vies is om aandacht te creëren voor de luchtkwaliteit. De luchtkwaliteit van Rotterdam is zeer slecht, en daardoor is er veel fijnstof in de stad te vinden. Door deze fijnstof te oogsten en er een product van te maken wordt er een concreet beeld gegeven van het probleem. De oogstmomenten zijn niet op een groot genoege schaal om direct impact te maken op de luchtkwaliteit, maar het creëert wel meer aandacht voor het probleem, wat nodig is om het probleem aan te pakken.
Er worden momenten georganiseerd dat vrijwilligers kunnen helpen met het oogsten van de fijnstof.
Ser-Vies is ook buiten Rotterdam actief. Zo zijn er oogstmomenten gehouden in Den Haag en Amsterdam, maar ook in steden zoals Berlijn en Beijing.
Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck (AtelierNL)
Ontwerpstudio Atelier NL vormt lokale grondstoffen om tot alledaagse esthetische voorwerpen. In het afgelopen decennium heeft de studio een unieke onderzoeksmethodologie ontwikkeld die lokale klei en zand transformeert in ambachtelijk gemaakte keramische en glazen objecten.
Of het nu voor Stormhout/Wildhout (DDW2019) is, ZandGlas (DDW2017) of Straatmakers 2019, Lonneke en Nadine betrekken mensen in hun projecten zodat zij meer waardering krijgen voor hun rijke omgeving, zich identificeren met een plek, met lokaal gewonnen grondstoffen en productie. Voor Zandglas riepen ze iedereen op – van studenten en wetenschappers, tot buren en kunstenaars om lokaal zand op te sturen. Het resultaat is glaswerk met kleuren en texturen die uniek zijn voor het specifieke gebied.
In samenwerking met Bosgroep Zuid Nederland, is Stormhout een project dat aandacht en bewustzijn vraagt voor hoe we met natuur omgaan en gaat over keuzes die worden gemaakt wat betreft de duurzame bosbouw in Nederland.
Pascal Leboucq en Lucas De Man
Pascale Leboucq en Lucas de Man (bekend van kunstprogramma’s en het theater) hebben jarenlang research gedaan naar nieuwe manieren van bouwen. Met Stichting Nieuwe Helden experimenteren ze tijdens Dutch Design Week 2019 samen met andere pioniers door een iconisch biobased paviljoen te bouwen: The Growing Pavilion. Omdat maatschappelijke opgaven als klimaatverandering, CO2-uitstoot en schaarste van fossiele grondstoffen vragen om nieuwe, duurzame oplossingen, omdat een meer biobased en circulaire economie steeds noodzakelijker wordt. Met dit Growing Pavilion tonen ze de mogelijkheden en de schoonheid van biobased bouwen. Het ronde paviljoen is net als een theater gebouwd en verraadt daarin hun achtergrond. Erin presenteren ze andere biobased materialen zoals hout, hennep, mycelium, lisdodde en katoen ( werk van Aniela Hoitink, Christien Meindertsma, Diana Scherer, Eric Klarenbeek, Martijn Straatman en Huis Veendam).
Roel Rutgers
Roel Rutgers studeerde architectuur en bouwtechnologie aan de TU Delft. Hij startte zijn carrière bij Paul de Ruiter architects waar hij zijn liefde voor natuur en duurzaam ontwerpen een solide basis gaf. In 2015 vertrok Roel naar Namibië, waar hij in 2017 Tabled startte. Tabled is een sociale werkplaats die meubels maakt van invasieve Prosopis bomen. In het proces leidt Roel jongeren uit de sloppenwijken van Windhoek op tot meubelmaker. Sinds 2019 importeert Roel deze meubels naar Nederland om het ecologische probleem van deze verwoestende boomsoort op zo’n groot mogelijke schaal aan te pakken.
Pim Meijer
Pim Meijer heeft een Masterdiploma behaald in de kunst en cultuur en heeft vervolgens zowel voor de overheid als in het bedrijfsleven gewerkt. Sinds 2014 zet hij zich als social designer bij TwynstraGudde in om een designersmindset vanuit het consultancyvak in het hart van maatschappelijke vraagstukken te brengen. Dit leidt tot impact op deze vraagstukken op lokale, regionale en landelijke schaal. Pim werkt aan projecten die lopen van de toekomst van mobiliteit tot aan vechtscheidingen, landbouw en alles er tussenin. De kern is steeds mensgericht werken, het vernieuwen en openbreken van het bestaande perspectief op de vraag en het opleveren van ontwapenende, aansprekende en bovenal creatieve resultaten. Binnen TwynstraGudde zelf heeft Pim twee keer (2018, 2020) een prijs gewonnen voor creativiteit, buiten TwynstraGudde heeft Pim een landelijke Battle of Concepts gewonnen vanuit het Ministerie van BZK (2017) en de provinciale Erfgoedprijs vanuit de provincie Noord-Brabant (2015).