Juryrapport

 

 

 

 

JURYRAPPORT CREATIVE HEROES AWARD

Amsterdam, 29 juni – De eerste editie van de Creative Heroes Award is gerealiseerd en glansrijk geslaagd. Met meer dan 200 inzendingen, zestig genomineerden en twaalf glorieuze winnaars. Een vijftienkoppige vakjury uit de wereld van architectuur, productontwerp en interieurarchitectuur koos soms unaniem en soms na stevige discussies uiteindelijk vol overtuiging voor de twaalf creatieve helden. Op 29 juni stonden ze in de schijnwerpers, ze werden geëerd op het podium van Undercurrent in Amsterdam-Noord.

Wat deze nieuwe prijs anders maakt dan andere prijzen, is dat het aandacht vraagt voor de kracht van creativiteit. Het is de organisatoren Jeroen van Oostveen en Guus van Maarschalkerweerd niet alleen te doen om het eindresultaat: een esthetisch gebouw, interieur of mooi product. Zij vinden het interessanter om in te zoomen op de menselijke factor, de eigenschappen die iemand een Creative Hero maakt. Daarom willen zij de creatieve geesten eren zonder wie een bijzonder product, opmerkelijk gebouw of doordacht interieur niet gerealiseerd kan worden. De vragen waar zij zich voor gesteld zien zijn bijvoorbeeld: Is het werk inspirerend voor anderen, lost het daadwerkelijk een – maatschappelijk – probleem op, getuigt het van visie, ondernemerschap en vakmanschap en zijn geoliede samenwerkingen gerealiseerd?

Deze nieuwe opzet leverde een onverwacht groot aantal inzendingen op van over het algemeen zeer hoge kwaliteit. Ook opmerkelijk: onder de inzendingen blijken zowel bekende namen als verrassende en soms zelfs onbekende kanshebbers te zitten, zo bleek bij de bijeenkomst bij Kvadrat in Amsterdam waar de winnaars werden gekozen.

De vakkundige jury onder leiding van onafhankelijk voorzitter Gesina Roters (design en strategiebureau Day) is: Peter de Winter (ArchitectuurNL), Godfried van der Lugt (Chaud Devant), Renske Schriemer (Design Press), Gilian Schrofer (Concern), William Brand (Brand van Egmond), Paul Diederen (diederendirrix architects), David Heldt (Connecting the Dots), Mae Engelgeer (Studio Mae Engelgeer), Paul de Ruiter (Paul de Ruiter Architects), Petran van Heel (Sector Banker Bouw ABN AMRO), Annet van Otterloo (Stichting Freehouse), Mark van der Net (OSCity), Costas Papaikonomou (Happen Group), Hans Lingeman (Winkle), Els Zijlstra (Materia) en Kees-Jan Rozestraten (De Combinatie van Factoren).

Deze jury beoordeelde op verschillende maatschappelijke, economische en sociale aspecten, zoals innovatie, toegevoegde waarde en met name de mate van impact. Die rode draad was tot tevredenheid van alle juryleden overal aanwezig. De missie van de eerste editie van de Creative Heroes Award is geslaagd. Lees hier het resultaat!

 

Genomineerden in de categorie “INDIVIDUEN EN DUO’S”

Nominaties: Beste creatief, categorie Architectuur

Annet van Otterloo (Stichting Freehouse), Daan Bruggink, Florian Idenburg, Roel Rutgers (MOME housing), en Mark Graafland.

En de winnaar is…..

Roel Rutgers!

De jury was er snel uit: Roel Rutgers is de overtuigende winnaar. ‘Hij ging voor de liefde naar Afrika, verveelde zich en werd pionier in Afrika. Hij kijkt goed naar de lokale situatie, ziet wat mensen echt nodig hebben, maakt gebruik van de onbenutte kansen. Hij richtte MOME the modular home op. Rutgers bedenkt niet alleen slimme panelen waar je modulaire huizen mee kunt bouwen, maar denkt ook na over de financiële zekerheden, zoals de hypotheek en andere financieringsmogelijkheden. Zo heeft zijn project grote impact omdat hij een omvangrijke groep minder bedeelde burgers in zuidelijk Afrika daadwerkelijk vooruit helpt en daarmee ook de economie een boost geeft. Hij is pas twee jaar bezig, maar hij gaat de komende jaren een nog grote impact hebben’, verwacht de jury.

 

Nominaties: Beste creatief, categorie Interieur
Hans Meyer, Jan Jongert, Jeanne Dekkers, Pieter Weijnen en Jantien Nunnikhoven en Noor Meyjes.

En de winnaar is…

Hans Meyer!

In deze categorie werd met overtuigende argumenten gekozen voor Hans Meyer die op alle vlakken succesvol werd bevonden. ‘Hij is een creatieve geest die kan omdenken’, formuleerde de jury. Hij is ook initiatiefnemer en mede-oprichter van Zoku. Onder deze naam ontwikkelde hij een origineel hospitality-idee: een hotel annex werkplek voor long medium en short stay-nomaden over de hele wereld. Zoku bouwde er een community omheen om van een hectisch en onpersoonlijk hotelleven een sociaal leven te maken. ‘Mensen die er verbleven wilden bij hun vertrek het liefst het hele interieur mee naar hun nieuwe 28 m2 New Yorkse loft nemen. Dat zegt genoeg’, vindt de jury.

 

Nominaties: Beste creatief, categorie Product
Tom van Soest, Dave Hakkens, het duo Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk van AtelierNL, Nienke Hoogvliet en het duo Joel & Kate Booy van Studio Truly Truly.

En de winnaar is…

Dave Hakkens!

Begin 2016 zette ontwerper Dave Hakkens (die we vast kennen van zijn Phone Blocks) bouwtekeningen online voor een serie machines waarmee lokaal gevonden plastic kan worden versnipperd, gesmolten en omgevormd tot iets nieuws. Sindsdien duiken er al meer dan honderd recyclefabriekjes overal ter wereld op. De jury vond het programma dat Hakkens bedacht vindingrijk. De jury: ‘Het grappige is dat het werkt. Overal ter wereld in sloppenwijken ontstaan kleine initiatieven die het programma downloaden, met eenvoudige onderdelen zelf een shredder-machine bouwen, plastic recyclen en daar zelf allerlei producten van maken. Hakkens levert de infrastructuur en stimuleert zo eigen ondernemerschap.’

 

Nominaties: Beste creatief (Young Talent), categorie Next Generation
Teresa van Dongen, Pieter Stoutjesdijk, Thijs Biersteker, Arna Mackic, en Jolan van der Wiel.

In deze categorie werd veel bewondering uitgesproken voor de genomineerde helden. Woorden als indrukwekkend en talentvol vielen meermaals. ‘Creatieve jonge mensen zetten zich maatschappelijk in, waarbij duurzaamheid al lang in het basispakket is opgenomen. Ze delen een vernieuwende manier van denken, een oplossend vermogen en creatieve excellentie. Ze hebben het vermogen onderscheidend en dienend te zijn. Daarmee leveren ze een bijdrage door samen te werken, zich in de context te voegen. Het persoonlijk stardom speelt nauwelijks een rol’, vatte de jury de mentaliteit van de Next Generation samen.

En de winnaar is…

Teresa van Dongen!

Teresa van Dongen is cum laude afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven èn studeerde 1,5 jaar biologie. Een door de wetenschap en natuur gefascineerde ontwerper. Dit leidt tot het onderzoeken en realiseren van nieuwe manieren van verlichting. Zo is haar recente Spark of Life een ‘levende’ lamp die licht geeft door organismen (om precies te zijn: elektrochemisch actieve bacteriën die stroomstootjes uitstoten in hun metabolisme, terwijl afvalwater wordt gereinigd). De lamp heeft slechts af en toe een theelepel acetaat en wat vers water nodig.

De jury: ‘Teresa maakt niet alleen producten, ze materialiseert ook de impact op organisaties. Die impact is groter dan haar installaties. Ze kan haar paradigma vastzetten in bedrijven en ze daarmee verder helpen. Dat je in de industrie licht uit de biologie, uit de natuur kunt halen, heeft de toekomst. Teresa is een experimentele vrijdenker.’

 

Genomineerden in de categorie “ORGANISATIES”

Nominaties: Beste organisatie, categorie Architectuur
Bouwbedrijf Ursem, New Horizon (Rexel, Stiho, ElektroNed, Knauf, en Tétris), Odico (Jelle Feringa), Netherland Aerospace Centre (Henk Hesselink) en De Groene Grachten (Suze Gehem).

En de winnaar is…

New Horizon!

Welverdiend, vond de jury. New Horizon Urban Mining is een netwerkorganisatie die bestaat uit een coalitie van vijf grote bedrijven die samen hoofdaannemer zijn, die slopen, materiaal grootschalig hergebruiken en het creatief toepassen. New Horizon ziet de stad als bron. De bebouwde omgeving is het magazijn en zit vol bruikbare grondstoffen. De jury was het erover eens dat het een behoorlijk gewaagd project is van een organisatie die de koppen bij elkaar stak en aan de slag ging met urban mining, recycling en upcycling.

 

Nominaties: Beste organisatie, categorie Interieur
InterAlter interieurarchitecten voor SAP, bagel and juice bar Maastricht, Echo Acoustic, Het Sligro Inspiratielab van Claessens Erdmann Architects, MV architects voor Schiphol Central Security en Finsa voor Envisions.

En de winnaar is….

MV architects (Schiphol Central Security)!

Wereldwijd een no go area, waar je je schoenen en riem moet afdoen en je zakken dient te legen. Een oord van ergernis en stress: het securitygebied op vliegvelden. ‘MV architects heeft buitengewoon goed begrepen hoe ze een plek waar niemand wil verblijven ombuigen tot een plek waar het bijna fijn is om te zijn. De architecten bedachten het interieurontwerp voor het Schiphol-securitygebied dat op een fantastische manier zorgt voor meer rust en comfort tijdens het proces. De plek ademt rust, is bijzonder goed vormgegeven door het gebruik van andere materialen, een toegepast verlichtingsplan, een herinrichting en akoestische ingrepen. Machines die lawaai maken zijn ingepakt, om het reizigers die hun schoenen moeten uittrekken, eenvoudiger te maken, staat er een bankje inclusief schoenlepel klaar. Dit project van MV architects is vernieuwend in zijn soort’, concludeert de jury, ‘en elke luchthaven zou het kunnen- en het liefst moeten- toepassen: kwestie van copy-paste.’

 

Nominaties: Beste organisatie, categorie Product
Cor Unum Keramiek, Better Future Factory, Vrienden, RDM Makerspace en Ontwerpers en Zorg.

En de winnaar is…

RDM Makerspace!

Over de winnaar is een tijd gediscussieerd. Maar RDM Makerspace spring eruit. Het is gevestigd op de werf RDM Rotterdam en is een lab waar je dingen kunt maken, zoals bij de reeds bestaande FabLabs ook mogelijk is. Maar RDM Makerspace is veel meer: het is platform, werkplaats, en een lab op hoog niveau. Grote bedrijven hebben hun enorme machines tot de beschikking van professionals en opleidingen gesteld. Mensen uit de haven leren hoe machines en gereedschappen moeten worden gebruikt om eigen projecten te realiseren. Over dit initiatief, ondersteund door de Dienst Haven van de gemeente Rotterdam zei de jury tot slot: ‘Hier is heel veel mogelijk.’

 

Nominaties: Beste organisatie (Start-up), categorie Next Generation
FEST, De mannen van Schuim, Studio Tast, The Ocean Cleanup en Zep.

En de winnaar is…

The Ocean Cleanup!

Iedereen kent hem vast: Boyan Slat die op zijn 17e stopte met zijn studie aan de TU Delft om de plastic soep op te ruimen. Hij bedacht een systeem, zocht de juiste specialisten, haalde via crowdfunding twee miljoen op in 100 dagen en startte het project: The Ocean Cleanup. Zes jaar later heeft hij enorm veel (media-) aandacht voor het probleem gegenereerd en talloze mensen achter zich geschaard. Zijn vissersboot is intussen een hele installatie geworden. The Ocean Cleanup kreeg onlangs een investering van 21 miljoen. Met een nieuwe technologie kan binnen vijf jaar 50% van de plastic soep in de Grote Oceaan opgeruimd worden, twee keer zo snel. De jury: ‘Boyan Slat is een held met een grote drive, die zich jarenlang alleen maar met dit project bezig heeft gehouden. Hij kijkt veel verder dan Nederland, zoekt naar manieren om een wereldwijd groot en actueel probleem op te lossen. Het is een project van één individu dat waanzinnig inspirerend is voor vele anderen.’

 

Genomineerden in de categorie “SAMENWERKINGEN”

Nominaties: Beste samenwerking, categorie Architectuur
Blue City (Yvette Govaart), Arjan Gooier Van Schagen Architecten en Opdrachtgevers, Bouw van Jou (Woonbedrijf ieder1 en Johan Blokland van opZoom architecten), NEZZT (DEMEEUW, diederendirrix architecten), en Bouwbedrijf Van de Ven en de Architekten Cie.

En de winnaar is….

Blue City!

Met kop en schouders een winnaar. Een mirakel: Tropicana, een voormalig zwembad werd BlueCity. Tussen de glijbanen en bubbelbaden is nu een community based broedplaats voor innovatieve bedrijven gevestigd. Bedrijven die hun reststromen op slimme wijze aan elkaar koppelen. ‘Blue City is met enorm veel lef gefinancierd. Met een van de nieuwe duurzame businessmodellen realiseren de initiatiefnemers een voorbeeldstad op basis van de circulaire economie waarin afval als grondstof wordt gezien. Waar bijvoorbeeld koffiedrap uit een nabijgelegen bar/restaurant voor de champignonkwekerij wordt gebruikt en de champignons op het menu van bar/restaurant komen te staan. Waar de bijenwas naar de meubelmaker gaat en van het plastic afval nieuwe producten worden gemaakt. Als dit werkt hebben we nooit meer afval, zijn we blij met koffiedrap en champignons en groeit het uit tot een omvang die nodig is om nog meer impact te hebben. Blue City gaat niet over slopen maar over oogsten’, zei de jury.

 

Nominaties: Beste samenwerking, categorie Interieur
Casper Schwarz Architects & DerksdenBoer Interieur Architectuur, TANK architecture & interior design met A’dam Toren, Fokkema & Partners Architecten en RAU voor Liander, Studio Samira Boon, het TextielLab, the University Tokyo en TheatersTilburg, en Social Label.

In deze categorie waren er veel goede inzendingen op het niveau van bedrijfsvoering, meende de jury, en inzendingen waar sprake was van excellent opdrachtgeverschap. Die vielen toch af omdat het niet per se om een excellente samenwerking gaat. Een project sprong eruit omdat het succes juist bestaat bij de gratie van de unieke niet voor de hand liggende samenwerking.

En de winnaar is…

Studio Samira Boon, het TextielLab, the University of Tokyo en TheatersTilburg!

‘Individueel is iedereen goed, maar de samenwerking maakt het verschil. Dit project heeft alleen maar bestaansrecht in deze samenstelling, want niemand is inwisselbaar’, was de overtuiging van de jury. Het gaat hier om vier partijen: het TextielLab, the University of Tokyo, TheatersTilburg en Studio Samira Boon. Dit collectief bedacht een interieurtoepassing: Archi Folds Theaters. Een innovatieve serie textielstructuren die gebruikt kunnen worden als multifunctionele akoestische scheidingspanelen. De vouwstructuren komen voort uit onderzoek naar Japanse origamitechnieken in de architectuur. Ze zijn ontwikkeld door experts in weven, programmeren, ontwerpen en podiumkunsten van het Textiel Museum, Universiteit Tokyo, Tilburg Theaters en in de in Amsterdam en Tokio gevestigde product- en textiel-designstudio van Samira Boon.

 

Nominaties: Beste samenwerking, categorie Product
LABEL/BREED, Sett Sofa for Gispen, Afdeling Buitengewone Zaken, FROLIC studio, Beyond.io, The Incredible Machine en the Connected Everyday Lab (TU Delft) met Het Internet of Things Design Manifesto, Dutch Invertuals en Baars & Bloemhoff.

En de winnaar is…

LABEL/BREED!

Een initiatief gericht op de samenwerking tussen ontwerpers en de industrie, waaruit innovatieve interieurobjecten ontstaan. LABEL/BREED is opgericht door Stijn Roodnat en Toon Stilma. Zij maken het ontwerpers makkelijker de weg naar bedrijven te vinden die bijzondere innovatieve technologieën ontwikkelen waarmee zij tot nieuwe producten kunnen komen. LABEL/BREED ondersteunt deze ontwikkeling vanaf het initiëren van de samenwerking tot een eindproduct.

De jury: ‘Dit initiatief zorgt ervoor dat bedrijven die redelijk conservatieve dingen maken, hun kennis, technieken en materialen op een nieuwe manier toe kunnen passen dan ze al honderd jaar doen. Dat doen ze met ontwerpers die vragen stellen, hen op andere gedachten brengen en dingen voorstellen die ogenschijnlijk niet kunnen. Het levert bijzondere producten op die er zonder deze samenwerking nooit waren geweest. Een voorbeeld is een fabriek die natuurlijke vezels maakt voor onder andere autostoelen en samen met Christien Meindertsma een stoel heeft gemaakt van een revolutionair nieuw materiaal.’

 

Nominaties: Beste Samenwerking (Co-Creation), categorie Next Generation
Lennart Boersma / INHOUT, Jules van den Langenberg / Zuiderzeemuseum, STAY.CURIOUS, Camfan (Atelier Rick Tegelaar) en Bottle-up (Hubert en Elisabeth van Doorne met Klaas Kuiken, OS ∆OOS, SUPERLOCAL, en StoneCycling).

En de winnaar is…

Bottle-up!

Unaniem koos de jury voor het zeer aansprekende project Bottle-up. ‘Dat zijn de echte helden’, zei de jury over het Nederlandse echtpaar Hubert en Elisabeth van Doorne, eigenaar van een resort in Zanzibar. Zij nam immers zelf het initiatief om bij de Dutch Design Week te informeren naar de beste ontwerpers die hun probleem konden helpen oplossen. En dat probleem is een grote ergernis: de glazen flessen die zo’n 1,5 miljoen toeristen per jaar in de natuur achterlaten. Een divers team getalenteerde ontwerpers – Klaas Kuiken, OS ∆OOS, SUPERLOCAL, en StoneCycling – maakten met het afvalglas en locale ambachtsmensen nieuwe gebruiksproducten die worden verkocht in de hotelshops in Zanzibar, een tweede project met terrazzo is gericht op hotels. ‘Bottle-up is een voorbeeld van een project dat slim gebruik maakt van lokale materialen, dat prachtige producten oplevert die ook na het vertrek van de ontwerpers blijvend door lokale ambachtsmensen worden vervaardigd en verkocht. Daarmee helpt Bottle-up de lokale economie.’

 

29 juni 2017, Viveka van de Vliet

 

Voor meer informatie over de genomineerden en winnaars:

www.creativeheroesaward.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *